RSS Feed

Câți oameni care și-ar dona corpul pentru o expoziție cunoașteți

vezi toate articolele de
04 Apr 2013 la 09:06 7 comentarii 1151 vizualizari.

Înțeleg mecanismul prin care oamenii își donează organele sau țesuturile (în cazul în care intervine un deces) pentru a ajuta alți oameni să supraviețuiască. Nu prea înțeleg de ce ar face cineva asta pentru ca un alt om (sau organizație) să realizeze o expoziție de cadavre plastifiate. Dar să spunem că până la urmă e doar încă una dintre deciziile pe care le poate lua o persoană în legătură cu propriul său corp – decizie personală. Însă atunci când nu se știe sigur dacă cineva și-a dat sau nu consimțământul cu privire la modul în care corpul său lipsit de viață să facă sau nu parte dintr-un experiment artistic (sau chiar științific) iar un alt om consideră că i se cuvine să decidă în locul persoanei în cauză mi se pare că se sar niște cai serioși. Mai ales când NU se știe (concret) cum a murit persoana cu pricina.

Începând cu data de 22 martie 2013, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa prezintă în premieră, în România, expoziţia de cadavre umane THE HUMAN BODY, o expoziție care conţine peste 200 de exponate unice, reprezentate de corpuri umane reale. Disecţiile la nivelul ţesuturilor şi organelor sunt menite să ofere o perspectivă tridimensională, unică şi fidelă a ceea ce se află sub piele. În acest fel, vizitatorii se presupune că vor putea înţelege mai uşor modul în care corpul omenesc funcţionează şi din ce este format. Nu zău.

Cele 200 de cadavre umane au mai fost văzute de 20 de milioane de oameni din: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende, etc. N-am de gând să dau apă la moară ultra-credincioșilor, ortodocși și catolici deopotrivă sau altora asemeni lor, care au o problemă cu faptul că noi, oamenii, la fel ca alte organisme vii, suntem alcătuiți din organe și țesuturi și nu din alte componente. Nici nu mă bag în deciziile celor care-și duc copiii să vadă expoziția, fiecare știe mai bine cum să-și crească propriul copil. Problema mea e alta: Această expoziție afișează rămășițe umane ale cetățenilor sau rezidenților chinezi, primite inițial de Biroul chinez de Poliție și donate apoi de acesta. Biroul chinez de Poliție poate primi corpuri umane din închisorile sau lagărele chineze.

Poate că o fi interesant pentru unii să vadă corpuri umane reale secționate dansând, jucând fotbal, făcând șpagatul sau alte giumbușlucuri însă dacă știi că există chiar și cea mai mică posibilitate ca cei ale căror corpuri le vezi acum să fi fost torturați, înfometați și chinuiți înainte să moară? O fi greu să te gândești că oamenii respectivi au fost plânși sau căutați poate de cineva care habar n-avea că le-ar putea găsi corpurile într-o expoziție? Sau că nimeni nu i-a întrebat înainte dacă le-ar plăcea să participe la un astfel de bullshit artistic? Spre exemplu există o legendă potrivit căreia o femeie, originară din orașul Aktiubinsk (Rusia), a recunoscut într-un exponat pe iubitul ei, dispărut în urmă cu trei ani. Poate o fi adevărată, poate nu. Posibilitatea însă ca așa ceva să se întâmple există. Și atunci…

Pe scurt, se bănuiește că trupurile decedaților expuse în asemenea expoziții, aparțin prizonierilor executați în închisorile chinezești. În 2006, ziarul american New York Times a relatat despre existența, la nivel internațional, a unei piețe negre de cadavre și organe chinezești. Au mai apărut apoi în presa internațională date care atestau existența unui fenomen de prelevare abuzivă și chiar vânzare de organe de la prizonierii din închisori și lagăre din China. În 2000, în provincia Liaoning, s-au deschis două fabrici de plastinare a corpurilor umane. Hm, nu e mare coincidența?
Ceva mai multe amănunte despre controversă găsiți aici.

Organizatorii spun că s-au folosit doar cadavrele celor care au murit din cauze naturale. Pneumonia, cancerul, atacul cerebral, bătrânețea sau infarctul sunt spre exemplu considerate cauze naturale ale decesului cuiva. Unele dintre acestea (mai puțin bătrânețea) sunt însă cauze care se pot declanșa (și evolua) într-un anumit mediu, din cauza lipsei unor condiții. Un bolnav de pneumonie care nu are acces la medicamente, mâncare și apă, ținut într-o celulă umedă și întunecată, neaerisită, eventual înconjurat de propriile sale excremente nu devine pur și simplu un cadavru – rămășiță a unei morți naturale. Să nu mai spun că închisorile sau lagărele din China sunt bine cunoscute pentru cruzimea cu care sunt tratați prizonierii, apoi, nu mai departe de anul trecut, legislatorii chinezi au votat o lege care permite schimbarea codului penal al țării și permite poliției să rețină suspecții în locații secrete. Și toate astea dacă aceștia din urmă sunt considerați dușmani ai siguranței naționale (?!) fac parte din organizații teroriste (sau se presupune că fac) și alte astfel de vini pentru care, până în momentul în care sunt judecați și condamnați, suspecții pot dispărea cu lunile, fără ca cineva să știe unde.

Din punctul meu de vedere demersul artistic al expoziției de la Antipa (pentru că pentru niște rezultate științifice se putea realiza și prin alte mijloace) nu se deosebește cu nimic de cel din filmulețul trist de mai jos.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


7 comments
 • 1

  Nu stiu cati si-ar dona corpul pentru o expozitie, dar cunosc pe cineva care si-ar dona corpul facultatii de medicina. Pe mine.

 • 2

  @Morringain: asta e cu totul si cu totul altceva :)

  Dora Constantinovici
  2013-04-05 09:04:57 | Raporteaza
 • 3

  Ne pare rau, dar nu primim cadavre XXXLLL din cauza lipsei de recipiente supradimensionate.

  Incercati mai bine la expozitia chinezilor.

  alt Facultatea de Medicina
  2013-04-05 11:22:37 | Raporteaza
 • 4

  @Dora: da, ca mare deosebire e :D

  @Facultatea de Medicina: dar de unde stii ca, fiind balena asa, nu imi las corpul facultatii de medicina veterinara? :P

 • 5

  @Morringain: pentru mine e o deosebire clara din doua motive: primul este faptul ca ti-ai dona corpul benevol iar al doilea ca ar fi folosit in scopuri medicale si nu comerciale (nu mi s-ar parea deplasat nici sa-l donezi in scopuri comerciale dar chiar si pentru asta, din punctul meu de vedere ar trebui ca cei care-l folosesc sa aiba acceptul tau sau al familiei) poate oi fi demodata dar inca mai cred la dreptul de proprietate asupra propriului corp :) macar atat

  Dora Constantinovici
  2013-04-06 12:38:14 | Raporteaza
 • 6

  La demersul ăsta artistic or exista probleme de copyright?

 • 7

  Foarte bun articolul! Multumim.

  Comercializarea, abuzarea si profanarea de cadavre in numele stiintei e de-a dreptul penibila si injositoare. Mai ales cand vezi ca acei oameni continua sa fie batjocoriti si dupa ce au fost ucisi sau torturati si jupuiti de vii. Am fost si suntem un popor care dintotdeauna am pretuit valorile umane. E frumos sa vezi oameni cu un suflet mare, luand atitudine.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!